zaterdag 26 maart 2016

Verspenen en zo

Verhuizing Ondanks dat de lente laat op gang komt, begint er toch aardig wat op te komen in onze indoor-moestuin. Dus er kunnen weer planten verhuizen naar een groter onderkomen. Vandaag zijn de venkel, de radijzen en de courgettes aan de beurt.  Maar ook gaan we wat fruit zoals frambozen en aardbeien planten, vanuit de pot.

Klimrek Er zijn geen ervaringsdeskundigen in de buurt dus gaan we maar even googelen op waar we rekening mee moeten houden. Op diverse websites lezen we dat courgettes veel ruimte nodig hebben. Er zijn klim- en kruipvarianten. Die van ons is kennelijk een klimmer dus houden we ca 1 m2 per plant aan en zetten we er straks een leuk klimrek er om heen. Er staat ook dat courgettes van maart tot eind april gezaaid kunnen worden. Komt dat even mooi uit! Wij willen graag zo lang en veel mogelijk oogsten, dus zaaien we er over twee weken nog een paar in. Tot eind april levert dat dus - hopelijk - drie "oogstgolven" op, lekker lang smullen dus. Recepten vinden we o.a. op Diana's mooie moestuin.

Venkel en radijzen De venkels zijn het resultaat van wat geëxperimenteer met Appie's moestuintjes en die doen het niet slecht. Met geduld halen we de mini-plantjes uit elkaar en geven ze allemaal hun eigen iets grotere potje, zodat ze nog even door kunnen trekken in de couveuse. Over een week mogen deze eventueel ook de grond in. De radijzen gaan ook als een speer. In elk potje staat nu één plantje, dankzij onze knipactie van vorige week. We zetten twee regels radijzen naast de kropsla, zodat straks alles in één keer de salade in kan. Beide kunnen binnen enkele weken al worden geoogst, dus wij voorzien een nabije smulpartij!

Nog een les geleerd? Een andere les die we komende weken allicht gaan leren is of we bepaalde plantjes niet te snel vanuit de kweekkas in de grond hebben gezet. Het voordeel van één plant per turfpotje is dat je ze in één keer met potje in de grond kan zetten. Maar misschien kun je nog beter even wachten totdat er na de kiemblaadjes zich ook de eerste blaadjes aandienen? We wisten het niet zeker, maar wilden ook voorkomen dat de blaadjes in de kweekkas zouden gaan rotten, vandaar dat we ze hadden overgezet. Was dit slim? Geen idee, maar we zullen het antwoord weten als we straks onze andijvie, kropsla en koolraap gaan bewonderen. Vooralsnog lijkt ons de meest logische volgorde: 1) kiemen onder glas, 2) door laten groeien tot eerste 2-4 blaadjes zonder glas, 3) overzetten naar een grotere pot of de grond in. Als iemand zich nu geroepen voelt om in te grijpen? Houd je svp niet in, want iedere vorm van advies is meer dan welkom.

Wordt vervolgd!


Indoor-Moestuin
Edwin

Geen opmerkingen:

Een reactie posten